【看圖搵】美國德州銅頭毒蛇! 媽我唔敢行山了… 柔之拔 四月 26, 2017 18:38

科技玩意乃匹配遊戲,每個人都是自己的專家,所有產品都是好產品;終極目標為自砌智能家居獨立屋,深信「只要冇電死,終會砌成機」。

圖片內有條美國德州 Agkistrodon contortrix 銅頭蛇,有劇毒!快啲搵,搵到保平安。據悉是蛇王生物學家的 Helen,日前在 Twitter 發貼並附有這張搵蛇圖,叫大家搵蛇。

這不是看圖搵蛇遊戲。據知圖片是一位老外毒蛇專家 Jerry Davis 在美國德州行山時拍攝的,老外在行山的時候,竟然遇上呢條有毒的銅頭蛇,一般估計銅頭蛇利用自身的保護色埋伏,準備襲擊老外。豈料老外不是善類,竟然發現了銅頭蛇,於是小心翼翼地拍攝一幀,更在網上瘋傳,變成了看圖搵蛇小遊戲。

恐懼源於無知,只要你知道條蛇在哪,你唔會驚,唔會怯,快啲搵。

我想講,如果我在行山的時候,遇上這條有毒銅頭蛇,我未必失禁,但好可能打尿震。因此,這絕不是限時看圖搵蛇遊戲,大家行山堅係要小心,看圖搵蛇與現場搵蛇,應該是兩種心情。你說對嗎?


下圖開估。


根據維基百科,銅頭蝮 Agkistrodon contortrix 是蛇亞目蝰蛇科蝮亞科蝮屬下的一種毒蛇,主要分布於北美洲;目前共有5個亞種已被確認。

【熱門報道】Navdy 車用導航系統抵港【實測】 車主:揸車好似打機
【熱門報道】Graffiti 月入兩萬做腦細?專訪本地畫家 Devil:繼續反叛
【熱門報道】《攻殼機動隊》幕後功臣!專訪香港特技化妝師

讚好 ezone.hk Facebook,速睇最新科技生活資訊。

Source:twitter@SssnakeySci, mashable, wiki


標籤: 看圖搵蛇 , 大蟒蛇
會員中心
只需免費登記成為 e-zone Club 會員,即可參加每期 Jetso 激賞有獎遊戲,並有機會參與 e-zone 舉辦的免費會員活動!